/ Przepisy / Sernik na zimno

Opis przygotowania

Masło roztopić w rondelku. Herbatniki pokruszyć do robota. Dosypać wiórki i zmiksować. Przesypać do miski. Wlać masło i dobrze wymieszać. Gdy zacznie przypominać mokry piasek przełożyć do tortownicy (średnica 26 cm, blaszka wyścielona papierem do pieczenia). Ubić i schować do lodówki.

Zimną śmietankę ubić. Jogurt przełożyć do miski. Wsypać cukier puder i wymieszać. Połączyć z bitą śmietaną.

Do szklanki wlać 100 ml wrzątku. Dolać 50 ml zimnej wody. Wsypać opakowanie sposobu na sernik i dobrze wymieszać miotełką (można zmiksować). Dodać do jogurtu z bitą śmietaną. Ponownie zmiksować.

Masę jogurtową przełożyć na spód z ciasteczek. Wyrównać i schłodzić w lodówce.

Wierzch zimnego sernika udekorować sosem malinowym (owoce wystarczy podgrzać na patelni z odrobiną wody i cukru, ew. zagęścić żelatyną). Ozdobić świeżymi owocami i melisą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 513
Ewa gotuje - odc. nr 513

Przed tygodniem Ewa spoglądała na Babią Górę z tarasu widokowego w krakowskich...

 

Podobne przepisy

Bananowiec

Biszkopt z galaretką i bananem;-)

Krem cytrynowy

Do rondelka wybić żółtka, roztrzepać. Dodać 6 łyżek słodziku, skórkę otartą z cytryny ...

Ziemniaczki z... fasoli

A tak naprawdę z czekolady i fasoli...

Tort komunijny

Jajka zmiksować z cukrem. Umieścić w kąpieli wodnej i miksować jeszcze przez 3-4 minu ...

Wróć do listy przepisów