Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem (dodawać porcjami), uperfumować cukrem waniliowym.
Dodać żółtka – stopniowo, po jednym, miksując na najniższych obrotach.
Następnie wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką (średnica 25 cm, spód wyłożony papierem do pieczenia). Wyrównać. Piec przez ½ godziny w temp. 180 st. C.
Mleko zagotować z cukrem. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Migdały zmielić, wsypać do gorącego mleka i gotować przez 5 minut, aby masa zgęstniała. Odstawić do wystudzenia – najlepiej do wody z kostkami lodu.
Miękkie masło utrzeć. Zmiksować z chłodną masą (masę dodawać porcjami, po łyżce). Wlać spirytus. Wymieszać.
Wystudzony biszkopt przeciąć wzdłuż na dwie części. Nasączyć likierem migdałowym.
Na spód ciasta wyłożyć połowę masy migdałowej. Przykryć drugą połówką ciasta, docisnąć. Na wierzch oraz boki nałożyć resztę masy. Udekorować prażonymi
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa ugotuje pożywny krupnik na żołądkach drobiowych...
A do tego masa budyniowa;-)
Hit z PRL-u w zupełnie nowym wydaniu;-)
Jeden z bardziej znanych deserów z Ameryki!
Mąkę połączyć z cukrem i wysiekać z zimnym masłem. Zrobić dołek, wlać śmietanę i zaro ...