
Ziemniaki i pietruszkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonym wrzątku.
W garnku rozgrzać masło i wrzucić pokrojone w kostkę marchewki. Dodać cebule posiekane w piórka. Po chwili dorzucić zmielone mięso. Smażyć przez chwilę. Następnie podlać wywarem wołowym. Przyprawić solą. Wymieszać, przykryć i dusić przez 15-20 minut.
Przyprawić sosem Worcestershire. Wlać przecier. Doprawić pieprzem i tymiankiem. Dorzucić pokrojony seler naciowy. Wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Ziemniaki i pietruszkę odcedzić. Wlać śmietanę. Przyprawić gałką muszkatołową i ubić.
Purée nałożyć na wołowinę z warzywami. Wyrównać. Na wierzch zetrzeć ser cheddar.
Wstawić na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po upieczeniu można udekorować świeżym tymiankiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku Ewa zaprosi na mieszankę kuchni międzynarodowej. Obiad będzie...
Zrobić tzw. krótki zakwas (np. wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie). Drożdże roz ...
Idealna na śniadanie!
Domowy sposób na odporność!
Do miski wsypać płatki owsiane, dodać ziarno słonecznika, posiekane orzechy włoskie oraz sezam...