/ Przepisy / Cottage pie z cheddarem

Opis przygotowania

Ziemniaki i pietruszkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonym wrzątku.

W garnku rozgrzać masło i wrzucić pokrojone w kostkę marchewki. Dodać cebule posiekane w piórka. Po chwili dorzucić zmielone mięso. Smażyć przez chwilę. Następnie podlać wywarem wołowym. Przyprawić solą. Wymieszać, przykryć i dusić przez 15-20 minut.

Przyprawić sosem Worcestershire. Wlać przecier. Doprawić pieprzem i tymiankiem. Dorzucić pokrojony seler naciowy. Wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Ziemniaki i pietruszkę odcedzić. Wlać śmietanę. Przyprawić gałką muszkatołową i ubić.

Purée nałożyć na wołowinę z warzywami. Wyrównać. Na wierzch zetrzeć ser cheddar.

Wstawić na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po upieczeniu można udekorować świeżym tymiankiem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 508
Ewa gotuje - odc. nr 508

W tym odcinku Ewa zaprosi na mieszankę kuchni międzynarodowej. Obiad będzie...

 

Podobne przepisy

Herbata na zimę

Na patelni podgrzać 2 łyżki cukru, dodać świeżo startą skórkę z cytryny, skarmelizowa ...

Domowy chleb

Zrobić tzw. krótki zakwas (np. wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie). Drożdże roz ...

Syrop z miodu, cytryny i imbiru

Do herbaty i na przeziębienie;-)

Sos i sałatka do polędwiczek

Ziarna jałowca przełożyć do moździerza. Dorzucić sól...

Wróć do listy przepisów