W tym odcinku Ewa zaprosi na mieszankę kuchni międzynarodowej. Obiad będzie światowy, ale przepisy proste, w dodatku z wykorzystaniem ogólnodostępnych składników. Gotowanie zacznie od hiszpańskiej zupy czosnkowej – sopa de ajo. Na Półwyspie Iberyjskim jest to bardzo popularna potrawa, która przed laty była głównym pożywieniem tamtejszych rolników. Bazą jest rzecz jasna czosnek, jak też sproszkowana papryka. Taką zupę najczęściej podaje się z pieczywem i jajkiem w koszulce. Na drugie danie Ewa zaproponuję brytyjską klasykę – cottage pie, czyli wiejską zapiekankę na bazie mielonej wołowiny z dodatkiem marchewki. Całość zwieńczy purée z ziemniaków i pietruszki oraz tarty ser cheddar. Natomiast na deser autorka programu zrobi klasyczną, waniliową szarlotkę – z kruszonką, jak też na kruchym spodzie.
Hiszpańska zupa z czosnku, chorizo i suszonej papryki;-)
Wiejska zapiekanka z Wielkiej Brytanii...
Z talarkami jabłek...