Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Zakwas chlebowy

Opis przygotowania

Pierwszego dnia rano do wyparzonego słoika wlać 100 ml ciepłej wody (30-40 st. C), wsypać 100 g m±ki, wymieszać, przykryć lecz nie zakręcać i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie, czyli wieczorem, przemieszać. Po kolejnych 12 godzinach dokarmić, dolewaj±c 100 ml ciepłej wody i wsypuj±c ponownie 100 g m±ki. Wymieszać i ponownie odstawić. Czynno¶ci powtarzać aż do wyczerpania składników podanych w recepturze. Po 5 dniach zakwas jest gotowy do użycia.

Zakwas można przechowywać w lodówce. Trzeba jednak pamiętać, by wyj±ć go z chłodu na minimum 2 godziny przed zrobieniem ciasta na chleb oraz dokarmić wod± i m±k±.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 209
Ewa gotuje - odc. nr 209

W kolejnym odcinku Ewa zaprosi na potrawy tradycyjnej kuchni polskiej....

 

Podobne przepisy

Buły z indykiem i serem ple¶niowym

Karmelizowana cebula i majonez z rukol±...

Chleb owsiany

Ciepł± wodę wlać do miski, wsypać płatki, sól i cukier. Wkruszyć drożdże i odstawić n ...

Dip orzechowy

Sos sojowy poł±czyć z sokiem z limonki i sokiem jabłkowym, posłodzić. Dodać chili (pa ...

Scones

Szkockie bułeczki!

Wróć do listy przepisów