Pierwszego dnia rano do wyparzonego słoika wlać 100 ml ciepłej wody (30-40 st. C), wsypać 100 g mąki, wymieszać, przykryć lecz nie zakręcać i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie, czyli wieczorem, przemieszać. Po kolejnych 12 godzinach dokarmić, dolewając 100 ml ciepłej wody i wsypując ponownie 100 g mąki. Wymieszać i ponownie odstawić. Czynności powtarzać aż do wyczerpania składników podanych w recepturze. Po 5 dniach zakwas jest gotowy do użycia.
Zakwas można przechowywać w lodówce. Trzeba jednak pamiętać, by wyjąć go z chłodu na minimum 2 godziny przed zrobieniem ciasta na chleb oraz dokarmić wodą i mąką.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa zaprosi na potrawy tradycyjnej kuchni polskiej....
Z dodatkiem... oliwy;-)
Na mące ryżowej i sojowej...
Do miski wsypać płatki owsiane, dodać ziarno słonecznika, posiekane orzechy włoskie oraz sezam...
Z domowymi powidłami;-)