Galaretki przygotować wcześniej. Każdą wsypać do osobnego, głębokiego talerza, zalać szklanką wrzątku. Gdy wystygną i zaczną tężeć wstawić do lodówki. Po stężeniu pokroić w kostkę.
Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki zimnego mleka. Resztę przelać do garnka i podgrzać. Do gorącego mleka wlać mleko zimne z żelatyną. Rozpuścić, ale już nie gotować.
Suchary wkruszyć do miski. Rozgnieść tłuczkiem. Dodać miękkie masło i masło orzechowe. Wymieszać i przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia (średnica 28 cm). Ubić i wstawić do lodówki.
Śmietankę zmiksować z cukrem waniliowym. Wymieszać z jogurtem. Posłodzić cukrem pudrem. Dobrze wymieszać. Dolać przestudzone mleko z żelatyną i zmiksować. Dorzucić galaretki. Wymieszać i wyłożyć na zimny spód. Na kremie ułożyć borówki. Schłodzić w lodówce.
Zalać galaretkami borówkowymi (rozpuszczonymi w 800 ml wody). Odstawić do chłodu, by galaretka zastygła.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Co zrobić z naleśnikami „z wczoraj”? Można zalać je zupą jarzynową...
Do miski wsypać płatki owsiane, dodać ziarno słonecznika, posiekane orzechy włoskie oraz sezam...
Zrobić tzw. krótki zakwas (np. wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie). Drożdże roz ...
Oczyszcza organizm!
Mąkę przesiać na stolnicę, dodając proszek do pieczenia i kakao...