/ Przepisy / Krem z ziemniaków

Opis przygotowania

W garnku rozgrzać masło i podsmażyć na nim posiekaną w kostkę cebulę. Dorzucić pokrojoną w plastry marchewkę i pora. Wymieszać. Po chwili zalać rosołem i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Przyprawić kuminem i pieprzem. Pod przykryciem gotować do miękkości.

Dorzucić upieczony czosnek, wyciskając go z łupin wprost do garnka (wcześniej należy ściąć nieco górę główki, skropić oliwą, zawinąć w folię aluminiową i na kilkadziesiąt minut wstawić do rozgrzanego piekarnika). Zmiksować. Doprawić gałką muszkatołową i solą.

Kaszankę pokroić w plastry o grubości mniej więcej 1 cm. Zanurzyć w roztrzepanym jajku. Obtoczyć w drobno zmielonej bułce tartej wymieszanej z sezamem i doprawionej mielonym imbirem. Usmażyć na mocno rozgrzanym oleju.

Krem nałożyć na talerz. Skropić oliwą truflową. Udekorować oregano. Podawać z kaszanką.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 489
Ewa gotuje - odc. nr 489

Dziś będzie międzynarodowo! Zobaczymy jak przyrządzić polski krem z ziemniaków....

 

Podobne przepisy

Forszmak z dynią

Gotowany w kociołku;-)

Zupa jarzynowo-ogórkowa

Na małosolnych;-)

Rosół na perliczce

Z domowym makaronem;-)

Zupa ekonomiczna

Pierwowzór "kuroniówki";-)

Wróć do listy przepisów