Grzyby namoczyć w wodzie (najlepiej przez całą noc). Masło roztopić w garnku i podsmażyć na nim obrane i pokrojone w kostkę warzywa. Dodać grzyby – wraz z wodą. Wlać trochę świeżej, zimnej wody. Przyprawić solą. Przykryć i gotować przez 10 minut. Po tym czasie dorzucić suszone śliwki.
Na patelni roztopić masło. Wsypać mąkę. Wymieszać i zasmażyć. Rozprowadzić odrobiną gorącej zupy i przelać do garnka. Wymieszać i od razu podawać.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W przeddzień Wigilii Bożego Narodzenia krakowski dom Ewy będzie już wysprzątany...
Warzywa pokroić w kostkę. Przesmażyć w garnku...
Ziemniaki obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę...
Mąkę razową wystarczy wsypać do słoja i zaparzyć gorąca wodą...
Włoszczyznę (jak do rosołu) zalać zimną wodą i gotować do miękkości, bacząc, by się n ...