Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w dość dużą kostkę. Przełożyć do miski. Przyprawić cynamonem, wymieszać i odstawić.
Jajka wybić do drugiej miski. Zmiksować. Porcjami wsypać cukier – cały czas ubijając. Wlać olej rzepakowy. Zmiksować. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Dobrze wymieszać (można robotem, ale na niskich obrotach). Wrzucić jabłka z cynamonem. Jeszcze raz dobrze wymieszać i przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia (średnica 26 cm). Wyrównać.
Piec przez 50 minut w temp. 180 st. C.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ten odcinek „Ewa gotuje” zacznie się trochę nietypowo, bo bez...
Cukier zalać w garnku winem i postawić na ogniu. Dodać przyprawy. Powoli odparować po ...
Mąkę przesiać na stolnicę, dosypać cukier, zrobić dołek, wybić jajka i dodać żółtka ( ...
Masło utrzeć z cukrem pudrem, po jednym dodać żółtka i stopniowo jajka (by masa się n ...
Czekoladowe, bezglutenowe;-) Kakao, banan i awokado...