/ Przepisy / Zupa cytrynowo-koperkowa

Opis przygotowania

W garnku rozgrzać masło. Wrzucić i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać marchewkę startą na tarce jarzynowej i smażyć jeszcze przez chwilę. Zalać rosołem. Łodyżki koperku przewiązać dratwą i umieścić w zupie. Wsypać ryż. Przykryć i gotować przez ½ godziny.

W tym czasie zrobić klopsy. Na patelni roztopić masło i podsmażyć na nim posiekaną szalotkę. Przełożyć do miski z mięsem. Dodać namoczoną i odciśniętą bułkę. Wybić jajko. Dorzucić posiekaną miętę. Przyprawić solą i pieprzem. Wyrobić. Ulepić klopsy. Umieścić na blasze wyścielonej papierem i upiec w piekarniku – 40 minut, 180 st. C.

Z zupy wyjąć łodyżki. Zabielić śmietanką. Zakwasić sokiem z cytryny. Na samym końcu wrzucić posiekany koperek.

Podawać z upieczonym klopsem. Udekorować gałązką koperku.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 451
Ewa gotuje - odc. nr 451

W kolejnym odcinku Ewa opowie o tym, jak domowym sposobem zamarynować i...

 

Podobne przepisy

Lohikeitto, czyli fińska zupa rybna

Z łososiem i pstrągiem zawojskim!

Chiński rosół z jajem

Do gorącego rosołu zetrzeć trochę imbiru...

Węgierska gulaszowa

Smak C.K. kuchni w jednym kociołku!

Zupa krem z zielonej sałaty

Ryż zemleć na mączkę. Dodać mleko (ew. śmietanę), bulion, przyprawę. masło oraz sałat ...

Wróć do listy przepisów