Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło i posiekać. Posolić. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajka. Wymieszać nożem, następnie szybko wyrobić ciasto. Włożyć do zamykanego pojemnika i na ½ godziny wstawić do lodówki.
Schłodzone ciasto lekko zagnieść, rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej masłem foremki na tartę (średnica 32 cm). Nakłuć widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub grochem. Wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po tym czasie usunąć papier i piec przez kolejny kwadrans.
Zrobić farsz. Jaja wybić do miski i roztrzepać. Dodać śmietanę. Połowę sera zetrzeć na grubych oczkach, resztę pokroić w kostkę. Wrzucić do jajek ze śmietaną.
Szparagi umyć i osuszyć. Odłamać zdrewniałe końcówki. Główki odciąć i odłożyć. Łodyżki pokroić w grube plastry i wrzucić do farszu. Przyprawić świeżo otartą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wymieszać i przełożyć na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć główki szparagów.
Wstawić na ½ godziny do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Podawać na ciepło lub na zimno.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa opowie o tym, jak domowym sposobem zamarynować i...
Tradycyjna, polska potrawa nadziana typowo po włosku...
Flagowe danie peruwiańskiej kuchni chińskiej zwanej chifa!
Ragout z podrobów!
Litewski przysmak! A zwie się kugelis;-)