/ Przepisy / Tarta ze szparagami

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło i posiekać. Posolić. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajka. Wymieszać nożem, następnie szybko wyrobić ciasto. Włożyć do zamykanego pojemnika i na ½ godziny wstawić do lodówki.

Schłodzone ciasto lekko zagnieść, rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej masłem foremki na tartę (średnica 32 cm). Nakłuć widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub grochem. Wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po tym czasie usunąć papier i piec przez kolejny kwadrans.

Zrobić farsz. Jaja wybić do miski i roztrzepać. Dodać śmietanę. Połowę sera zetrzeć na grubych oczkach, resztę pokroić w kostkę. Wrzucić do jajek ze śmietaną.

Szparagi umyć i osuszyć. Odłamać zdrewniałe końcówki. Główki odciąć i odłożyć. Łodyżki pokroić w grube plastry i wrzucić do farszu. Przyprawić świeżo otartą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wymieszać i przełożyć na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć główki szparagów.

Wstawić na ½ godziny do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Podawać na ciepło lub na zimno.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 451
Ewa gotuje - odc. nr 451

W kolejnym odcinku Ewa opowie o tym, jak domowym sposobem zamarynować i...

 

Podobne przepisy

Gęsie piersi z kisielem winogronowym

A do tego ryż z rodzynkami...

Fish pie

Zapiekanka po angielsku;-)

Łazanki z makiem

Mak zaparzyć gorącym mlekiem. Po ok. 30 minutach przepuścić dwa razy przez maszynkę d ...

Mielone z kaczki i wieprzowiny

Pieczone bez grama tłuszczu!

Wróć do listy przepisów