W kolejnym odcinku Ewa opowie o tym, jak domowym sposobem zamarynować i uwędzić ryby – pstrąga oraz halibuta. Najpierw umieści je w solance, następnie osuszy, nabije na haki i powiesi w wędzarni. Na obiad ugotuje cytrynową zupę koperkową z ryżem, którą poda z dużym, pieczonym klopsem z mielonej łopatki wieprzowej. Będzie też niezwykle smaczna tarta na kruchym spodzie – naszpikowana zielonymi szparagami i serem żółtym. Na deser autorka programu zaproponuje pływające wyspy – klasykę kuchni francuskiej, czy też raczej francuskiego cukiernictwa. Ten zagadkowy przysmak to nic innego, jak gotowane w gorącym mleku pianki z białek podane na sosie waniliowym. Słodkie wyspy będą pięknie udekorowane – wykonanymi przez Ewę ozdobami z karmelu.
Z ryżem i pulpetem;-)
I serem żółtym...
Pstrąg i halibut!
Klasyk z Francji;-)