Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Ciasteczka orzeszki

Opis przygotowania

M±kę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder. Dorzucić zimne masło i wysiekać. Gdy powstanie kruszonka zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajka. Dodać ¶mietanę, ocet i sodę. Wymieszać nożem, następnie wyrobić ciasto. Przełożyć do zamykanego pojemnika.

Mleko przelać do garnka. Posłodzić i podgrzać. Wsypać orzechy. Wymieszać. Gdy zgęstnieje dodać masło. Wystudzić.

Metalow± formę na orzeszki rozgrzać i natłu¶cić. We wgłębieniach umie¶cić porcje ciasta. Usmażyć na blasze lub żywym ogniu.

Połówki orzeszków napełnić kremem i skleić ze sob±.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 439
Ewa gotuje - odc. nr 439

Choć tym razem gotowanie zacznie się od góralskiej zoproski, czyli wywodz±cej...

 

Podobne przepisy

Szarlotka bez jajek

Jabłka umyć i osuszyć. Razem ze skórk± zetrzeć na tarce o do¶ć dużych oczkach, lekko ...

Ciasteczka z wisienk±

Składniki ciasta wysiekać. Dodać 3 żółtka i łyżkę ¶mietany. Zagnie¶ć, rozwałkować na ...

Koszyczki

Ma stolnicę przesiać m±kę, dodać masło i wysiekać. Zrobić dołeczek, dodać żółtka i ¶m ...

Syrop miętowy

Baza do zrobienia lemoniady...

Wróć do listy przepisów