
M±kę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder. Dorzucić zimne masło i wysiekać. Gdy powstanie kruszonka zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajka. Dodać ¶mietanę, ocet i sodę. Wymieszać nożem, następnie wyrobić ciasto. Przełożyć do zamykanego pojemnika.
Mleko przelać do garnka. Posłodzić i podgrzać. Wsypać orzechy. Wymieszać. Gdy zgęstnieje dodać masło. Wystudzić.
Metalow± formę na orzeszki rozgrzać i natłu¶cić. We wgłębieniach umie¶cić porcje ciasta. Usmażyć na blasze lub żywym ogniu.
Połówki orzeszków napełnić kremem i skleić ze sob±.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Choć tym razem gotowanie zacznie się od góralskiej zoproski, czyli wywodz±cej...
Jabłka umyć i osuszyć. Razem ze skórk± zetrzeć na tarce o do¶ć dużych oczkach, lekko ...
Składniki ciasta wysiekać. Dodać 3 żółtka i łyżkę ¶mietany. Zagnie¶ć, rozwałkować na ...
Ma stolnicę przesiać m±kę, dodać masło i wysiekać. Zrobić dołeczek, dodać żółtka i ¶m ...
Baza do zrobienia lemoniady...