Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Blamanż migdałowy

Opis przygotowania

Żelatynę zalać wrzątkiem (1/3 szklanki). Wymieszać i odstawić do wystudzenia.

Migdały zblanszować. Zdjąć skórkę. Osuszyć i zmielić (powinny przypominać bułkę tartą). Zalać mlekiem. Odstawić na ½ godziny.

Po tym czasie przelać przez sitko wyścielone gazą. Odcisnąć. Migdały przełożyć na blachę z papierem do pieczenia. Polać miodem. Wymieszać i rozprowadzić. Wysuszyć w piekarniku (45 st. C). Następnie podpiec w wyższej temperaturze.

Mleko migdałowe posłodzić. Podgrzać, by cukier się rozpuścił. Śmietanę ubić na sztywno. Do mleka wlać tężejącą żelatynę. Wymieszać. Gdy przestygnie, dodać bitą śmietanę.

Masę przełożyć do foremek na muffinki lub do dużej formy na babkę (najlepsze są niewielkie pojemniczki z pokrywką i zdejmowanym dnem). Wstawić do lodówki.

Podawać z sosem malinowym. Udekorować prażonymi migdałami i miętą.

 

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 419
Ewa gotuje - odc. nr 419

Młody szpinak jest znakomitym składnikiem wiosennych sałatek, ale równie...

 

Podobne przepisy

Miodownik z budyniem orzechowym

Z myślą o zbliżających się świętach...

Rafaello

Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Czekoladę połamać na kawałki, wrzuci ...

Kisiel jagodowy

Jagody umyć, przełożyć do naczynia, wsypać cukier i przykryć. Dusić 20-25 minut na ma ...

Baba wielkanocna

Na Wielkanoc obowiązkowa!

Wróć do listy przepisów