Perlicę i gicz włożyć do garnka. Zalać zimną wodą – tak, by przykryła mięso. Posolić, przykryć i zagotować. Gdy zacznie wrzeć, zebrać szumowiny i dolać zimnej wody. Ponownie przykryć i przez godzinę gotować na wolnym ogniu. Po tym czasie dodać warzywa (korzeniowe obrać i pokroić na mniejsze kawałki, cebulę opalić). Pod przykryciem gotować przez kolejną godzinę. Dorzucić natkę pietruszki, łodygi selera naciowego oraz lubczyk. Przykryć i podobnie jak poprzednio gotować przez godzinę.
Podawać gorący – z makaronem i ugotowaną marchewką. Udekorować natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Równo 100 lat temu nasza ojczyzna odzyskała niepodległość. Z tej okazji...
Obierki z ziemniaków przesypać na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia...
Przysmak z Lubelszczyzny.
Oliwki przelać ze słoika na sito, przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dodać ząbek c ...
Botwinkę dokładnie umyć. Łodyżki z liśćmi posiekać w drobne paski, podobnie zrobić z ...