Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać na stolnicę i posiekać z zimnym masłem. Gdy ciasto jest już grudkowate, dobrze wysiekane, zrobić w nim dołek i wybić jajko. Na ciasto zetrzeć na tarce skórkę z cytryny. Lekko wymieszać nożem, po czym szybko wyrobić dłońmi. Uformować walec (by ciasto łatwiej było podzielić), odciąć 1/3, zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
2/3 ciasta rozwałkować na placek nieco większy niż forma. Foremkę położyć na cieście i nożem wyciąć kółko, następnie przełożyć kółko z ciasta do formy (jeśli nie jest teflonowa, należy wysmarować ją masłem i wysypać bułką tartą). Resztki ciasta zagnieść, podzielić na 2 części i zrobić z nich wałeczki, po czym lekko spłaszczyć kuchennym wałkiem i wyłożyć nimi boki foremki.
Dociskając palcami uważnie połączyć ze spodem. By ciasto nie „wstało” w piekarniku, gęsto nakłuć je widelcem. Dla pewności zrobić tzw. ślepe pieczenie. Na wierzch ciasta dać papier do pieczenia i wsypać fasolę. Włożyć na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
Po 15 minutach zabrać papier z fasolą i jeszcze chwilę podpiec na jasny, złoty kolor. Następnie wyjąć z pieca i posmarować powidłami lub konfiturą (dżemy się nie nadają - z powodu dużej zawartości pektyn bardzo się rozpiekają).
Odcięte wcześniej ciasto wyciągnąć z lodówki, cienko rozwałkować i pokroić na centymetrowe paseczki. Na powidłach ułożyć kratkę (ciasto dać też na brzegu placka), a w powstałe „okienka” wcisnąć nadziane migdałami wiśnie (migdały bez skórki!). Jeszcze raz włożyć do pieca na ok. 20 minut (temperatura bez zmian - 180 st. C). Piec, aż crostata złociście się zarumieni.
Brzeg udekorować cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa Wachowicz proponuje przysmaki kuchni włoskiej. Na przystawkę...
Banany ułożyć na ruszcie, opiec z obu stron (skórka powinna sczernieć). Zdjąć z ruszt ...
Ciekawy pomysł na jabłecznik;-)
Morele, brzoskwinia i gruszka...
Białka oddzielić od żółtek. Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Wystudzić. ...