Masło roztopić na patelni. Herbatniki wrzucić do miski. Pokruszyć tłuczkiem. Dodać posiekaną czekoladę. Wlać masło. Wymieszać i przełożyć do okrągłej foremki z odpinanym brzegiem. Dobrze ubić. Wstawić do lodówki.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie (½ szklanki). Odstawić.
Czekoladę pokroić na kawałki. Serki przełożyć do miski. Posłodzić erytrolem. Wsypać czekoladę. Wlać sok z cytryny. Zmiksować.
Śmietankę ubić na sztywno. Dodać do serka. Zmiksować. Wlać żelatynę. Wymieszać i przełożyć na ciasteczkowy spód. Wyrównać i wstawić do lodówki.
Na schłodzonym serniku rozsypać borówki. Zalać tężejącą galaretką (wcześniej rozpuścić w 350 ml wrzątku i wystudzić). Wstawić do lodówki, by galaretka stężała.
Na paterze udekorować borówkami, truskawkami i miętą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa gotuje po włosku. Pierwszą potrawą będzie klasyczna zupa...
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać w dużej misce. Dodać rozpuszczone masło ...
Najlepszy w całym Cesarstwie był ponoć w restauracji dworcowej prowadzonej przez rodziców Billy Wildera w Suchej koło Żywca;-)
Do garnka wlać wodę, wsypać cukier, cukier waniliowy i kakao, wrzucić masło...
Twarożek zemleć wraz z obranymi ze skórki bananami, połączyć z żółtkami, miodem, ubit ...