Masło roztopić na patelni. Herbatniki wrzucić do miski. Pokruszyć tłuczkiem. Dodać posiekaną czekoladę. Wlać masło. Wymieszać i przełożyć do okrągłej foremki z odpinanym brzegiem. Dobrze ubić. Wstawić do lodówki.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie (½ szklanki). Odstawić.
Czekoladę pokroić na kawałki. Serki przełożyć do miski. Posłodzić erytrolem. Wsypać czekoladę. Wlać sok z cytryny. Zmiksować.
Śmietankę ubić na sztywno. Dodać do serka. Zmiksować. Wlać żelatynę. Wymieszać i przełożyć na ciasteczkowy spód. Wyrównać i wstawić do lodówki.
Na schłodzonym serniku rozsypać borówki. Zalać tężejącą galaretką (wcześniej rozpuścić w 350 ml wrzątku i wystudzić). Wstawić do lodówki, by galaretka stężała.
Na paterze udekorować borówkami, truskawkami i miętą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa gotuje po włosku. Pierwszą potrawą będzie klasyczna zupa...
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder i zimne masło. Wysiekać. Gdy zrobi się ...
Wypiek z Poznania;-)
Składniki ciasta wysiekać. Dodać 3 żółtka i łyżkę śmietany. Zagnieść, rozwałkować na ...
Mocno pomarańczowe;-)