Tym razem Ewa Wachowicz proponuje przysmaki kuchni włoskiej. Na przystawkę poleca caprese, czyli mozzarellę z pomidorami, oliwą i świeżą bazylią. Na obiad przygotuje bodaj najbardziej znaną włoską potrawę - pizzę Margheritę. Natomiast na deser zrobi ciasto o nazwie "crostata". "Na pizzę można wyłożyć wszystko, co akurat mamy pod ręką: sery (od pleśniowych po żółte), szynkę, kawałki wędzonej ryby, pieczarki, kapary, cebulę, itd. Ja jednak robię tradycyjną Margheritę, więc używam mozzarelli, czyli bardzo delikatnego włoskiego sera z krowiego mleka" - opowiada autorka programu. Zdradza jednocześnie, że zamiłowanie do pizzy wyniosła z… rodzinnego domu! "Moja mama piecze tradycyjny chleb, przy okazji powstają też podobne do pizzy podpłomyki". Na koniec poznamy jeszcze jeden przysmak z Italii - crostatę...
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać na stolnicę i posiekać z zimnym ma ...
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier. Na stolnicy usypać kopczyk z przesianej mąk ...