Z cukinii odciąć końce. Przekroić wzdłuż na 4 części, następnie podzielić na mniejsze kawałki (2-3, co zależy od wielkości warzyw).
Jajko wybić na talerz, przyprawić solą i pieprzem. Roztrzepać. Do bułki tartej zetrzeć parmezan. Wymieszać.
Cukinie obtoczyć w mące, zanurzyć w jajku, opanierować w bułce z parmezanem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Upiec na złoty kolor w temp. 220 st. C.
Podawać z sosem. Liście bazylii drobno posiekać. Wrzucić do moździerza. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i sok z cytryny. Przyprawić solą i rozetrzeć. Wlać oliwę. Wymieszać z majonezem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ponieważ kuchnia włoska od wielu lat cieszy się niezmiennym powodzeniem,...
Zupa na żywym ogniu!
Warzywa obrać, włożyć do garnka, dodać glon konbu...
Kapustę cienko poszatkować. Przełożyć do garnka, podlać wodą i poddusić ...
Surowe buraki obrać i utrzeć na drobnej tarce...