Jajka wybić do miski, wsypać cukier, zmiksować. Gdy jaja zbieleją, wlać olej i miód. Zmiksować. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dorzucić purée z dyni (wcześniej wystarczy ją wyczyścić, pokroić, upiec w piekarniku i rozdrobnić blenderem). Zmiksować i przełożyć do prostokątnej formy, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 175 st. C i piec przez ok. 50 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić wzdłuż na pół. Naponoczować wodą z miodem i sokiem z cytryny.
Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Odstawić. Śmietanę ubić. Posłodzić. Uperfumować skórką cytrynową. Wlać żelatynę i sok z cytryny. Zmiksować.
Większą część masy nałożyć na dolny placek, rozsmarować, przykryć wierzchem i nałożyć resztę masy. Równo rozprowadzić. Masą pokryć też boki ciasta. Wstawić do lodówki.
Na suchej patelni roztopić cukier. Wrzucić orzechy. Wymieszać. Gdy pokryją się karmelem, przełożyć na papier do pieczenia i odstawić do wystudzenia.
Schłodzone ciasto udekorować orzechami w karmelu. Boki pokryć mielonymi orzechami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Jesienią brakuje nam nie tylko promieni słonecznych, lecz także witamin,...
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodać cukier. Do ...
Ciasto lekko rozwałkować, podsypując uprzednio mąką...
Składniki zmiksować. Ciasto wlać do wysmarowanej masłem tortownicy (średnica 26 cm). ...
Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić nad garnkiem z gorącą wodą na sztywny krem. D ...