Masło, cukier, cukier waniliowy i sól utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodać po jednym żółtku. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do ciasta. Dodać pozostałe składniki.
Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek, ubitą ze szczyptą soli. Piec w formie z kominkiem (średnica 28 cm), w temp. 170 st. C przez 60-70 minut.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W Sobotę Wielkanocną Ewa Wachowicz zaprosi na tradycyjne polskie potrawy....
Żółtka oddzielić od białek. Białka z solą ubić na sztywno, utrwalić cukrem i cukrem waniliowym ...
Drożdże wymieszać z cukrem. Odstawić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wysieka ...
Mąkę posiekać z masłem (jak na kruche ciasto). Dolać piwo i zagnieść. Zawinąć w folię ...
Owoce na ciepło.