Brzoskwinie pokroić na kawałki. Galaretkę z żelatyną rozpuścić we wrzątku (½ l). Odstawić, by przestygła. Następnie dodać pokrojone owoce. Wstawić do lodówki.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem, uperfumować cukrem waniliowym. Dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ubijać. Dosypać mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łopatką. Gładkie ciasto wyłożyć na blachę piekarnikową, wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawić na 15-20 minut do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C.
Po upieczeniu przełożyć na ściereczkę, zdjąć papier i zwinąć węższym końcem – jak roladę. Zostawić, by ciasto lekko przestygło. Jeszcze ciepłym biszkoptem wyłożyć keksówkę, dociąć boki. Gdy ciasto będzie zimne, wlać tężejącą galaretkę. Zawinąć w folię i zostawić, by galaretka zastygła.
Gdy galaretka stężeje, ciasto wyjąć z formy, odwracając „do góry nogami”. Oprószyć cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Nadeszła wiosna – pora zmienić garderobę i zadbać o sylwetkę. Z tego...
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i upiec 3 placki. Przyg ...
Masło utrzeć z cukrem pudrem, po jednym dodać żółtka i stopniowo jajka (by masa się n ...
Mąkę z masłem posiekać nożem. Dodać żółtka, proszek do pieczenia, cukier puder i cuki ...
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wysiekać z zimnym masłem. Żółtka utrzeć z cuk ...