Blachę piekarnikową wyścielić papierem do pieczenia i ułożyć na niej obrane i pokrojone na kawałki warzywa oraz kapelusze pieczarek. Skropić oliwą, przyprawić roztartym w dłoniach tymiankiem i wstawić na 20-30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Czosnek drobno posiekać, podsmażyć w garnku na łyżce mocno rozgrzanej oliwy. Wlać wywar. Dorzucić upieczone warzywa oraz pieczarki. Zmiksować na gładki krem. Przyprawić świeżo zmieloną gałką muszkatołową, białym pieprzem oraz mielonym imbirem i solą.
Podawać w kubku – krem udekorować pistacjami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa ugotuje zupę-krem z pieczonych pieczarek. Następnie...
Potrawka z fasoli mung i ryżu;-)
Pomidory i cebulę pokroić w plastry. Wymieszać i odstawić na chwilę...
Dobry też na ciepło lub jako... koktajl!
Z kurczakiem i królikiem...