/ Przepisy / Polędwiczka wieprzowa z serem kozim i oliwkami

Opis przygotowania

Polędwiczkę zamarynować w białym winie z dodatkiem oliwy, soku z pomarańczy, tymianku, rozmaryny oraz pozostałych przypraw.

Zamarynowane mięso pokroić na kawałki. W każdym zrobić otwór – najpierw naciąć nożem, następnie poszerzyć palcem.

Ser kozi wymieszać z suszonymi pomidorkami oraz pokrojonymi oliwkami i tymiankiem. Powstałym farszem nadziać polędwiczki. Przyprawić solą i pieprzem.

Natkę pietruszki oraz mięte drobno posiekać i obtoczyć w nich mięso. Obsmażyć z każdej strony na maśle klarowanym. Następnie szczelnie zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika na 15-20 minut (temp. 180 st. C).

Z buraka wydrążyć kulki. Ugotować w wodzie z dodatkiem octu balsamicznego, octu winnego, liścia laurowego, miodu oraz soli. Ugotowanego buraka lekko podgrzać z dodatkiem miodu, czosnku oraz octu sherry.

Pęczak ugotować w wodzie z dodatkiem soli oraz szafranu. Cebulę szalotkę posiekać i podsmażyć, dodać ugotowany pęczak, odrobinę masła, sól i pieprz.

Ziarna jałowca przełożyć do moździerza. Dorzucić sól i rozgnieść. Dodać musztardę, wino i miód. Wymieszać.

Zrobić sałatkę z filecików z pomarańczy – z dodatkiem oliwek czarnych i czerwonej cebuli. Przyprawić pieprzem czerwonym i świeżym tymiankiem.

Upieczone polędwiczki wyjąć z folii, wyłożyć na talerz. Obok nałożyć pęczak i buraczki wraz z sosem miodowym. Udekorować sałatką z pomarańczy i oliwek. Dodatki można też podać w osobnych naczyniach.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 229
Ewa gotuje - odc. nr 229

W kolejnym odcinku Ewa zaprasza na potrawy inspirowane kuchnią hiszpańską....

 

Podobne przepisy

Bigos

Kapustę kiszoną odcisnąć (sok zachować, może się przydać do dokwaszenia bigosu), posi ...

Podpłomyk ze sznyclem

Inspirowany wrocławską knyszą...

Żeberka w herbacie

Mają delikatnie dymny posmak...

Ragout z indyka

Gulasz indyczy z warzywami oraz śliwkami z marynaty...

Wróć do listy przepisów