Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oleju, dodać posiekany czosnek. Gdy lekko się zrumieni, dosypać przyprawy (paprykę, oregano i kumin). Wymieszać.
Gdy z przypraw wydobędzie się cały aromat (na patelni trwa to około 20 sekund), wrzucić mięso (np. krzyżową), obsmażyć na mocnym ogniu cały czas mieszając.
Dodać lekko przesiekane pomidory z puszki i pokrojone oraz pozbawione pestek papryczki chili. Dusić na wolnym ogniu przez około 30 minut, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody.
Następnie dodać odcedzoną fasolę z puszki, dusić przez kolejne 10-15 minut.
Na końcu doprawić solą i pieprzem do smaku.
Podawać z plackami tortilla (latynoskie placki kukurydziane, które można kupić w niemal każdym sklepie). Najpierw podgrzać je na patelni z obu stron. Nałożyć mięso, surową cebulę - pokrojoną w półplasterki, kawałki pomidorów i kwaśną śmietaną. Złożyć na pół. Po wierzchu posypać startym serem (np. cheddar).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Dziś Ewa Wachowicz zabierze nas w świat kuchni meksykańskiej. Jako danie...
Kulinarny symbol austriackiej stolicy;-)
Z piekarnika!
Z polędwicy!
Nowy pomysł na stek;-)