Drożdże wkruszyć do miski. Dodać cukier trzcinowy i zalać ciepłą wodą.
Do mąki wlać oliwę. Posolić. Dodać rozpuszczone drożdże i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Ulepić kule, oprószyć mąką i odstawić do wyrośnięcia.
Do śmietany wrzucić starty ser. Dodać żółtko i wymieszać. Przyprawić posiekanym czosnkiem.
Ciasto rozciągnąć na blasze z papierem do pieczenia – w ten sposób, by powstał okrągły placek. Posmarować połową sosu. Ułożyć pokrojoną w kostkę dynię (wcześniej usunąć z niej pestki, pokroić na ósemki, posolić, skropić oliwą i upiec), oliwki oraz poszarpaną mozzarellę. Oprószyć solą.
Na drugim placku rozsmarować resztę sosu, ułożyć pokrojoną w plastry wiejską kiełbasę, kawałki oscypka i przekrojone na pół kapary.
Piec przez ½ godziny w temp. 230 st. C.
Po upieczeniu placek z dynią udekorować bazylią, ciasto z kiełbasą rukolą. Skropić oliwą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Polacy uwielbiają kuchnię włoską, więc Ewa wpadła na pomysł, by zaprosić...
Nóżki oprószyć solą. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem...
Kartofle z wkładką...
Mięso umyć, osuszyć i w razie potrzeby wyczyścić. Następnie podzielić na mniejsze, najlepiej podłużne, kawałki...
Kuchnia włoska dla wegetarian!