/ Przepisy / Pizza po polsku

Opis przygotowania

Drożdże wkruszyć do miski. Dodać cukier trzcinowy i zalać ciepłą wodą.

Do mąki wlać oliwę. Posolić. Dodać rozpuszczone drożdże i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Ulepić kule, oprószyć mąką i odstawić do wyrośnięcia.

Do śmietany wrzucić starty ser. Dodać żółtko i wymieszać. Przyprawić posiekanym czosnkiem.

Ciasto rozciągnąć na blasze z papierem do pieczenia – w ten sposób, by powstał okrągły placek. Posmarować połową sosu. Ułożyć pokrojoną w kostkę dynię (wcześniej usunąć z niej pestki, pokroić na ósemki, posolić, skropić oliwą i upiec), oliwki oraz poszarpaną mozzarellę. Oprószyć solą.

Na drugim placku rozsmarować resztę sosu, ułożyć pokrojoną w plastry wiejską kiełbasę, kawałki oscypka i przekrojone na pół kapary.

Piec przez ½ godziny w temp. 230 st. C.

Po upieczeniu placek z dynią udekorować bazylią, ciasto z kiełbasą rukolą. Skropić oliwą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 468
Ewa gotuje - odc. nr 468

Polacy uwielbiają kuchnię włoską, więc Ewa wpadła na pomysł, by zaprosić...

 

Podobne przepisy

Gęsie nóżki z kaszotto

Nóżki oprószyć solą. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem...

Chrupiące polędwiczki

Mięso umyć, osuszyć i w razie potrzeby wyczyścić. Następnie podzielić na mniejsze, najlepiej podłużne, kawałki...

Risotto z prawdziwkami

Kuchnia włoska dla wegetarian!

Wróć do listy przepisów