Dynię pokrój na kilka kawałków. Oczyść z pestek, lecz nie obieraj ze skóry. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj główkę czosnku i cebulę, dopraw solą i tymiankiem, skrop oliwą i wstaw na godzinę do piekarnika, nagrzanego do 180 st. C. Po upieczeniu dynię ostudź i obierz ze skóry.
W garnku podsmaż na łyżce oliwy pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj pastę curry. Wymieszaj. Zalej mleczkiem kokosowym oraz ciepłym wywarem jarzynowym. Dodaj miąższ z dyni oraz czosnku, cebulę a także wszystkie „soki” z pieczenia. Wrzuć przekrojoną na pół i rozgniecioną trawę cytrynową (jeśli nie uda się jej kupić, można zastąpić sokiem z cytryny). Zagotuj.
Z zupy wyjmij kawałki trawy cytrynowej. Dodaj sok z limonki. Całość zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj udekorowane posiakaną kolendrą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem odcinek warzywny. Pani Ewa przygotuje tort jarzynowy oraz zupę...
Rozgrzewająca!
Smaczna i pożywna!
Klasyk, ale bez mięsa...
Zupa regionalna z Podkarpacia...