/ Przepisy / Ciasto ucierane z morelami

Opis przygotowania

3/4 kostki miękkiego masła, około 150 g cukru i cukier waniliowy utrzeć, dodając stopniowo jajka.

Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko dodać stopniowo do masy i dobrze wymieszać.

Formę o średnicy 25 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto. Wyrównać. Na cieście ułożyć morele odsączone z alkoholu. Resztę cukru i cynamon wymieszać, wysypać równo na ciasto z morelami, na wierzchu, po niecałej łyżeczce, rozłożyć pozostałe masło.

Piec przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 197
Ewa gotuje - odc. nr 197

Tym razem odcinek warzywny. Pani Ewa przygotuje tort jarzynowy oraz zupę...

 

Podobne przepisy

Sernik z waniliowym crème brûlée

Na spodzie z ciasteczek...

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Pod kruszonką... Na mące orkiszowej!

Sernik z Baileysem

Masło roztopić w garnku. Herbatniki...

Pucharki z jogurtem i truskawkami

Na spód szklanki dać trochę pokrojonych w plastry truskawek...

Wróć do listy przepisów