
Z boczku odciąć skórę i ułożyć na dnie kociołka zawieszonego nad ogniskiem. Boczek pokroić w kostkę. Wrzucić do kociołka. Dodać smalec. Po chwili dorzucić mięso pokrojone w dość dużą kostkę. Usmażyć mieszając od czasu do czasu.
Dodać posiekane cebule. Następnie dorzucić pokrojony w plastry czosnek. Po chwili smażenia dodać pieczarki pokrojone na ćwiartki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć przez kilka minut. Zalać litrem wody. Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim, roztartym w dłoniach majerankiem, papryką, solą i pieprzem. Wymieszać.
Dynię przekroić na pół. Usunąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę i wrzucić do gulaszu.
Dodać przecier pomidorowy i pokrojone w kostkę ogórki. Wymieszać i dusić jeszcze przez chwilę.
Podawać w miseczkach, chlebie lub wydrążonej dyni. Udekorować natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa Wachowicz będzie gotować pod Babią Górą. A ponieważ pogoda...
Włoszczyznę (jak do rosołu) zalać zimną wodą i gotować do miękkości, bacząc, by się n ...
Przysmak z Lubelszczyzny.
Mąkę razową wystarczy wsypać do słoja i zaparzyć gorąca wodą...
Brokuły umyć, różyczki odciąć. Łodygi obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Wrzucić d ...