Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić nad garnkiem z gorącą wodą na sztywny krem. Dodać przesianą mąkę, wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Mieszać, aż powstanie gładka masa. Dodać roztopione masło z miodem, wymieszać. Dodać bakalie - orzechy wcześniej uprażyć (5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C), następnie przełożyć do ściereczki i pocierając pozbawić skórki, posiekać. Wszystko dobrze wymieszać. Przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec 1 godzinę, najwyżej godzinę i 10 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy się upiekło.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa Wachowicz zaprasza na małe co nieco - w programie przyrządzi potrawy...
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. W garnku zagotować - stale mieszając - masło ...
Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszać. Dodać rozdr ...
Jajka wybić do dużej miski. Roztrzepać miotełką, dodać cukier i cukier waniliowy. Wym ...
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier i utrzeć...