Filety rozmrozić, przyprawić solą, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i skropić oliwą. Odstawić.
Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w kostkę boczek (jeśli jest chudy, dolać trochę oliwy). Gdy się podsmaży, dodać posiekaną cebulę. Zeszklić. Dorzucić drobno pokrojony czosnek. Wszystko razem podsmażać jeszcze przez chwilę.
Czerstwy chleb poszarpać na kawałki, wrzucić na patelnię i na małym ogniu podsuszyć z cebulką, czosnkiem i boczkiem. Przełożyć do robota i zmiksować na kruszonkę. Dodać posiekaną natkę pietruszki i miękkie masło. Wymieszać.
Filety rybne ułożyć na pergaminie w naczyniu do zapiekania. Na rybie położyć warstwę kruszonki (mniej więcej 2 cm) - tak, by szczelnie przykryła filety. Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 st. C, na ok. 25 minut (ostatnie 5 minut z funkcją grillowania, aby kruszonka się zrumieniła).
Podawać na roszponce, z pomidorkami koktajlowymi.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku Ewa zaproponuje mintaja zapiekanego pod kruszonką chlebową,...
Liście kapusty wrzucić do osolonego wrzątku. Parzyć przez ok. 3 minuty...
Mięso przełożyć do miski, wymieszać z mielonym śledziem...
Mięso oczyścić z błon. W środku zrobić otwór i włożyć do niego śliwki...
Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę. Na patelni rozgrzać smalec...