/ Przepisy / Mintaj pod kruszonką chlebową

Opis przygotowania

Filety rozmrozić, przyprawić solą, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i skropić oliwą. Odstawić.
Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w kostkę boczek (jeśli jest chudy, dolać trochę oliwy). Gdy się podsmaży, dodać posiekaną cebulę. Zeszklić. Dorzucić drobno pokrojony czosnek. Wszystko razem podsmażać jeszcze przez chwilę.

Czerstwy chleb poszarpać na kawałki, wrzucić na patelnię i na małym ogniu podsuszyć z cebulką, czosnkiem i boczkiem. Przełożyć do robota i zmiksować na kruszonkę. Dodać posiekaną natkę pietruszki i miękkie masło. Wymieszać.

Filety rybne ułożyć na pergaminie w naczyniu do zapiekania. Na rybie położyć warstwę kruszonki (mniej więcej 2 cm) - tak, by szczelnie przykryła filety. Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 st. C, na ok. 25 minut (ostatnie 5 minut z funkcją grillowania, aby kruszonka się zrumieniła).
Podawać na roszponce, z pomidorkami koktajlowymi.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 185
Ewa gotuje - odc. nr 185

W tym odcinku Ewa zaproponuje mintaja zapiekanego pod kruszonką chlebową,...

 

Podobne przepisy

Pierś kacza w sosie śliwkowym

Ziarna kolendry rozgnieść w moździerzu. Skórkę na kaczych piersiach naciąć...

Kotlet po chorwacku

Zagrebački Odrezak...

Luzowane udka kurczaka z rusztu

Marynowane w solance...

Polędwiczka wieprzowa z serem kozim i oliwkami

Polędwiczkę zamarynować w białym winie z dodatkiem oliwy, soku z pomarańczy, tymianku, rozmaryny oraz pozostałych przypraw...

Wróć do listy przepisów