/ Przepisy / Piernik z myślą o świętach

Opis przygotowania

Masło rozpuścić w garnku (w żadnym wypadku nie powinno się zagotować). Wsypać cukier, kakao, przyprawy korzenne, mielone goździki i wymieszać. Zestawić z ognia. Jajka zmiksować z mlekiem i dodać do czekoladowej korzennej masy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dosypać do garnka cały czas miksując ręcznym robotem, by nie powstały żadne grudki.

Wszystkie bakalie przełożyć do miski, wsypać łyżkę mąki i wymieszać. Połączyć z gładką masą piernikową. Wąską foremkę (36x12cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do formy przelać masę piernikową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. C na ponad 1 godzinę.

Przed wyjęciem z pieca sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło.

Ten piernik doskonale przechowuje się w lodówce - trzeba go jedynie szczelnie owinąć folią, by nie chłonął zapachów.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 83
Ewa gotuje - odc. nr 83

W kolejnym odcinku swojego autorskiego programu Ewa Wachowicz przyrządzi...

 

Podobne przepisy

Sernik amerykański

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy zrobi się kogel-mogel, połączyć z ser ...

Sernik pistacjowy

Z domową pastą z pistacji;-)

Jabłecznik z lukrem z białek

Miękkie masło utrzeć mikserem. Porcjami dodać cukier...

Kogel-mogel z owocami

Socjalistyczna odpowiedź na zabaglione...

Wróć do listy przepisów