
Masło rozpuścić w garnku (w żadnym wypadku nie powinno się zagotować). Wsypać cukier, kakao, przyprawy korzenne, mielone goździki i wymieszać. Zestawić z ognia. Jajka zmiksować z mlekiem i dodać do czekoladowej korzennej masy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dosypać do garnka cały czas miksując ręcznym robotem, by nie powstały żadne grudki.
Wszystkie bakalie przełożyć do miski, wsypać łyżkę mąki i wymieszać. Połączyć z gładką masą piernikową. Wąską foremkę (36x12cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do formy przelać masę piernikową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. C na ponad 1 godzinę.
Przed wyjęciem z pieca sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło.
Ten piernik doskonale przechowuje się w lodówce - trzeba go jedynie szczelnie owinąć folią, by nie chłonął zapachów.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku swojego autorskiego programu Ewa Wachowicz przyrządzi...
Startą cukinię gotować na małym ogniu przez ok. 2 godziny do miękkości...
Na domowym mleku migdałowym!
Do garnka wsypać cukier, dodać sok z cytryny i wyciśnięte połówki, przeciętą wzdłuż n ...
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać cukier, cukier waniliowy i ...