Puszkę z mlekiem gotować w gorącej wodzie przez ok. 3 godziny. Wyjąć z wrzątku, wystudzić i dopiero wtedy otworzyć.
Orzechy posiekać. Przełożyć do miseczki. Dodać 2 łyżki kajmaku, wymieszać i odstawić.
Mascarpone przełożyć do dużej miski, dodać kajmak. Posolić i zmiksować.
Śmietankę ubić. Przełożyć do kajmaku z serem i delikatnie wymieszać. Wyrównać. Na wierzchu rozłożyć kajmak z orzeszkami. Przykryć i na 4-5 godzin wstawić do zamrażarki.
Lody nałożyć do pucharków. Udekorować kawałkami andrutów i owocami. Można ozdobić bratkami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa sięgnie po recepturę autorstwa naszych wschodnich sąsiadów...
Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć, dodać cukier, żółtka, orzechy, przesianą mą ...
Na spód szklanki dać trochę pokrojonych w plastry truskawek...
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli...
Cukier i drożdże rozpuścić w mleku, wmieszać 5 łyżek mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce...