Puszkę z mlekiem gotować w gorącej wodzie przez ok. 3 godziny. Wyjąć z wrzątku, wystudzić i dopiero wtedy otworzyć.
Orzechy posiekać. Przełożyć do miseczki. Dodać 2 łyżki kajmaku, wymieszać i odstawić.
Mascarpone przełożyć do dużej miski, dodać kajmak. Posolić i zmiksować.
Śmietankę ubić. Przełożyć do kajmaku z serem i delikatnie wymieszać. Wyrównać. Na wierzchu rozłożyć kajmak z orzeszkami. Przykryć i na 4-5 godzin wstawić do zamrażarki.
Lody nałożyć do pucharków. Udekorować kawałkami andrutów i owocami. Można ozdobić bratkami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa sięgnie po recepturę autorstwa naszych wschodnich sąsiadów...
Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej, dodać masło oraz cukier puder. Odstawić ...
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać cukier puder...
Masło rozpuścić, dodać pozostałe składniki. Masę wyłożyć na blachę, przycisnąć (np. o ...
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, zasypać cukrem, rodzynkami i ...