Mąkę przesiać na stolnicę. Pod koniec dodać proszek do pieczenia. Posłodzić cukrem pudrem. Dodać zimne masło i wysiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajka. Posolić. Dodać pastę waniliową. Wymieszać nożem, następnie wyrobić. Podzielić na 2 nierówne części. Mniejszą schować do zamrażarki, większą schłodzić w lodówce.
Przygotować nadzienie. Jabłka obrać i poszatkować do garnka (można pokroić w kostkę lub zetrzeć). Skropić sokiem z cytryny. Przyprawić cynamonem, postawić na kuchence i podprażyć.
Zimne ciasto rozwałkować i przełożyć do tortownicy (średnica 28 cm, spód wyścielony papierem do pieczenia). Nakłuć widelcem. Wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Jabłka odcisnąć z nadmiaru soku. Podpieczony spód posypać bułką tartą. Nałożyć jabłka. Wyrównać. Na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto.
Piec przez 45 minut w temp. 170 st. C.
Po wystudzeniu udekorować cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku Ewa zaprosi na mieszankę kuchni międzynarodowej. Obiad będzie...
Z ciasta drożdżowego;-)
Masło utrzeć. Dodać cukier i cukier waniliowy, ucierać dalej. Dodać żółtka, śmietanę, ...
Śliwki zalać 100 ml sherry. Odstawić na noc. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, przesmaż ...
Z konfiturą i migdałami...