Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w dość dużą kostkę. Przełożyć do miski. Przyprawić cynamonem, wymieszać i odstawić.
Jajka wybić do drugiej miski. Zmiksować. Porcjami wsypać cukier – cały czas ubijając. Wlać olej rzepakowy. Zmiksować. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Dobrze wymieszać (można robotem, ale na niskich obrotach). Wrzucić jabłka z cynamonem. Jeszcze raz dobrze wymieszać i przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia (średnica 26 cm). Wyrównać.
Piec przez 50 minut w temp. 180 st. C.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ten odcinek „Ewa gotuje” zacznie się trochę nietypowo, bo bez...
Placek pełen orzeszków...
Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne. Naciąć delikatnie po obwodzie (podczas piecze ...
Każdy może mieć własną fabryczkę czekolady!
Udekorowana borówkami!