/ Przepisy / Rosół na perliczce

Opis przygotowania

Sprawioną perliczkę podzielić na kawałki i przełożyć do garnka z zimną wodą. Dorzucić obrane marchewki, pietruszki i seler. Dodać opaloną nad ogniem cebulę i kawałek pora. Doprawić solą. Przykryć i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć pianę (odszumować). Doprawić anyżem, liściem laurowym, zielem angielskim i szafranem. Dorzucić lubczyk i pod przykryciem gotować na małym ogniu przez co najmniej 2 godziny. W tym czasie zrobić makaron.

Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić kopczyk i wybić do niego 1 całe jajko. Dodać żółtka. Wymieszać nożem, następnie zagnieść ciasto. Przykryć i zostawić w spokoju na 20-30 minut.

Ciasto rozwałkować bardzo cienko. Powiesić na drewnianym drążku. Gdy wyschnie zwinąć w rulon i pokroić.

Ugotowany makaron przełożyć na talerze. Dodać ugotowaną marchewkę i zalać gorącym rosołem. Udekorować posiekaną natką pietruszki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 500
Ewa gotuje - odc. nr 500

Kolejny odcinek autorskiego programu Ewy będzie niezwykły, bo… jubileuszowy!...

 

Podobne przepisy

Grzybowa z zakwasem na żur

Dwa w jednym;-)

Chłodnik po warszawsku

Na cielęcinie i włoszczyźnie ugotować rosół. Mięso i jarzyny wyjąć...

Zupa ekonomiczna

Pierwowzór "kuroniówki";-)

Węgierska gulaszowa

Smak C.K. kuchni w jednym kociołku!

Wróć do listy przepisów