Piekarnik rozgrzać do 220-250 st. C.
W miseczce wymieszać paprykę, imbir, puder z suszonych grzybów i olej z pestek winogron. W drugiej miseczce połączyć powidła i musztardę.
Oczyszczoną polędwiczkę posmarować pierwszą marynatą. Przyprawić solą i pieprzem. Zawinąć w plastry boczku i obsmażyć na mocno rozgrzanym maśle.
Przełożyć do naczynia do zapiekania i posmarować drugą marynatą. Na patelnię wlać trochę wina, dodać zimne masło, wymieszać i przelać do foremki.
Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 180 st. C i wstawić polędwiczki. Piec przez 12 minut.
Ziemniaki ugotować. Odcedzić i przecisnąć przez praskę. Przetrzeć przez sito. Dodać zimne masło, gałkę muszkatołową i puder z grzybów. Wymieszać.
Polędwiczki pokroić w plastry. Ułożyć na talerzu. Podawać z purée.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny odcinek autorskiego programu Ewy będzie niezwykły, bo… jubileuszowy!...
Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, wszystko lekko zrumienić na ...
(ilość składników zależy od wielkości kociołka, poniższe gramatury wystarczają do zap ...
Wyśmienita cielęcina duszona z jarzynami w podpiwku.
Na stolnicy usypać kopczyk z mąki, odrobinę zostawić na boku (przyda się podczas wałk ...