Cebulę opalić nad ogniem. W garnku roztopić masło. Wrzucić pokrojone w plastry warzywa. Podsmażyć. Zalać zimna wodą. Dorzucić udka kurczaka i cebulę. Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim i solą. Przykryć i ugotować.
Wywar przecedzić. Mięso wystudzić i oddzielić od kości.
Jajka wybić do miski i dobrze roztrzepać. Dolać sok z cytryny. Zahartować gorącym wywarem i powoli wlać do rosołu. Podgrzać lecz nie gotować. Doprawić do smaku pieprzem.
Podawać z ugotowanym mięsem i makaronem. Udekorować posiekanym koperkiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny odcinek inspirowany będzie wspomnieniami z wakacji – Ewa...
Z karmelizowanymi gruszkami;-)
Samo zdrowie!
Marchewkę obrać i pokroić w plastry. Podsmażyć w garnku...
Sprawionym rybom odciąć głowy, ogony i płetwy, wyciąć kręgosłupy. Wszystko wrzucić do garnka.