Rabarbar obrać i pokroić w 2-centymetrowe kawałki. Przełożyć do miski, oprószyć cynamonem i imbirem. Wymieszać i odstawić.
Miękkie masło przełożyć do miski. Utrzeć. Porcjami dodać cukier i zmiksować. Wybić jajka (jedno po drugim – cały czas ucierając). Wsypać mąkę i mąkę migdałową. Wlać mleko (składniki można podzielić na pół i dodać porcjami). Dosypać proszek do pieczenia. Uperfumować skórką z cytryny. Zmiksować.
Dodać rabarbar z przyprawami. Wymieszać i przełożyć do tortownicy (średnica 26 cm, spód wyłożony papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem i wysypane bułką tartą).
Piec przez 50-60 minut w temp. 180 st. C.
Po wystudzeniu udekorować cukrem pudrem i ozdobić plasterkami truskawek.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Po wakacyjnej przerwie Ewa zaprosi widzów na premierowe odcinki „Ewa...
Bez glutenu i bez laktozy - na mleku roślinnym, dla wegan!
Deser a'la tiramisu z zieloną herbatą...
Idealny na upały;-)
Pod kruszonką!