/ Przepisy / Placek z rabarbarem

Opis przygotowania

Rabarbar obrać i pokroić w 2-centymetrowe kawałki. Przełożyć do miski, oprószyć cynamonem i imbirem. Wymieszać i odstawić.

Miękkie masło przełożyć do miski. Utrzeć. Porcjami dodać cukier i zmiksować. Wybić jajka (jedno po drugim – cały czas ucierając). Wsypać mąkę i mąkę migdałową. Wlać mleko (składniki można podzielić na pół i dodać porcjami). Dosypać proszek do pieczenia. Uperfumować skórką z cytryny. Zmiksować.

Dodać rabarbar z przyprawami. Wymieszać i przełożyć do tortownicy (średnica 26 cm, spód wyłożony papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem i wysypane bułką tartą).

Piec przez 50-60 minut w temp. 180 st. C.

Po wystudzeniu udekorować cukrem pudrem i ozdobić plasterkami truskawek.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 485
Ewa gotuje - odc. nr 485

Po wakacyjnej przerwie Ewa zaprosi widzów na premierowe odcinki „Ewa...

 

Podobne przepisy

Ciasteczka kokosowe z chia, czekoladą i żurawiną

Bez glutenu i bez laktozy - na mleku roślinnym, dla wegan!

Matcha-misu

Deser a'la tiramisu z zieloną herbatą...

Sorbet arbuzowo-malinowy

Idealny na upały;-)

Wróć do listy przepisów