Bakłażany pokroić w 1-centymetrowe plastry. Rozłożyć na desce, z obu stron przyprawić solą i odstawić na 20-30 minut. Po tym czasie zebrać „rosę” (ręcznikiem papierowym). Upiec w piekarniku lub na grillu.
Zrobić sos. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dorzucić mięso, wymieszać i podsmażyć. Zalać winem. Odparować. Dodać pomidory. Przyprawić chili, cynamonem, oregano i tymiankiem. Posolić i zredukować.
Przygotować beszamel. Na patelni rozgrzać masło. Wsypać mąkę i podsmażyć na złoty kolor. Zalać zimnym mlekiem. Wymieszać. Przyprawić gałką muszkatołową i solą.
Złożyć potrawę. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć plastry bakłażana. Na bakłażana dać połowę sosu pomidorowego. Na sos drugą warstwę bakłażanów. Na warzywa resztę sosu i pozostałe bakłażany. Zalać beszamelem. Posypać startym parmezanem.
Wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny odcinek inspirowany będzie wspomnieniami z wakacji – Ewa...
A do tego ryż z rodzynkami...
Kotlet nieco inaczej!
W stylu włoskiej lasagne!
Z gorgonzolą i oscypkiem!