/ Przepisy / Moussaka

Opis przygotowania

Bakłażany pokroić w 1-centymetrowe plastry. Rozłożyć na desce, z obu stron przyprawić solą i odstawić na 20-30 minut. Po tym czasie zebrać „rosę” (ręcznikiem papierowym). Upiec w piekarniku lub na grillu.

Zrobić sos. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dorzucić mięso, wymieszać i podsmażyć. Zalać winem. Odparować. Dodać pomidory. Przyprawić chili, cynamonem, oregano i tymiankiem. Posolić i zredukować.

Przygotować beszamel. Na patelni rozgrzać masło. Wsypać mąkę i podsmażyć na złoty kolor. Zalać zimnym mlekiem. Wymieszać. Przyprawić gałką muszkatołową i solą.

Złożyć potrawę. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć plastry bakłażana. Na bakłażana dać połowę sosu pomidorowego. Na sos drugą warstwę bakłażanów. Na warzywa resztę sosu i pozostałe bakłażany. Zalać beszamelem. Posypać startym parmezanem.

Wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 486
Ewa gotuje - odc. nr 486

Kolejny odcinek inspirowany będzie wspomnieniami z wakacji – Ewa...

 

Podobne przepisy

Gęsie piersi z kisielem winogronowym

A do tego ryż z rodzynkami...

Schabowe inaczej

Kotlet nieco inaczej!

Zapiekanka ziemniaczana

W stylu włoskiej lasagne!

Zapiekanka serowa z warzywami

Z gorgonzolą i oscypkiem!

Wróć do listy przepisów