Ziemniaki ugotować (idealnie sprawdzą się również kartofle z wczorajszego obiadu), pokroić w plastry.
Masło roztopić na patelni. Wrzucić pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli dodać posiekany czosnek. Podsmażyć. Dorzucić mielone mięso. Smażyć aż zbrązowieje. Wlać przecier pomidorowy. Przyprawić suszonym oregano, bazylią, solą i pieprzem. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę.
Zrobić beszamel. Na drugiej patelni rozgrzać masło. Wsypać mąkę. Zasmażyć. Wlać mleko. Doprawić solą i świeżo otartą gałką muszkatołową. Zetrzeć ser. Wymieszać.
Ziemniaki ułożyć na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Na kartofle dać połowę sosu pomidorowego. Nałożyć mniej niż połowę beszamelu. Ułożyć resztę ziemniaków. Na kartofle dać sos. Na wierzchu rozsmarować pozostały beszamel.
Wstawić na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Choć Ewa uwielbia polską kuchnię i uważa, że jest jedną z najlepszych na...
Pstrąga wypatroszyć, odciąć ogon i głowę - tuż za skrzelami. Naciąć na grzbiecie (wzd ...
Mięso posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Obsmażyć ze wszystkich stron na p ...
Idealne na wege obiad!
Cielęcinę podzielić na zgrabne kotleciki (ważne, by przy każdym był kawałek kości, bo ...