
Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka, odsączony z nadmiaru wody twaróg, skórkę i sok z cytryny. Utrzeć. Dodać mąkę i kaszę mannę, odstawić na 30 minut. Po tym czasie uformować z ciasta mniej więcej 12 kulek. Gotować na wolnym ogniu, aż knedle wypłyną.
Kompot zagotować, dodać cukier i rum. Zagęścić mąką ziemniaczaną, rozrobioną w odrobinie zimnego kompotu. Wrzucić wiśnie. Zagotować - uważając, by owoce się nie rozpadły.
Na maśle przesmażyć orzechy, cukier i cynamon. Na patelnię z omastą delikatnie przełożyć knedle, obtoczyć. Knedle wyłożyć na talerz. Sos przelać do osobnego naczynia.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku będą knedle twarogowe z sosem wiśniowo-rumowym. Na deser...
Udka zluzować. Oprószyć solą i pieprzem...
Wieprzowina i grzyby - klasyk!
Inspirowane kuchnią śródziemnomorską...
Grzyby oczyścić, pokroić na kawałki. Najlepsze będą prawdziwki, ale mogą też być inne ...