Pierś indyczą pokroić, rozcinając tak, by powstały jak największe kawałki (robimy tzw. motylek). Przykryć folią i rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Opanierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Usmażyć na mocno rozgrzanym oleju.
Podawać z purée z dyni oraz groszkiem z koprem włoskim.
Dynię pokroić na ósemki, usunąć pestki. Ułożyć na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na ok. 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Po upieczeniu podzielić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka. Wlać śmietankę, wycisnąć sok z cytryny. Przyprawić solą i świeżo startą gałką muszkatołową. Zmiksować na gładkie purée.
Koper włoski obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na maśle. Dodać pokrojony w plasterki czosnek, wymieszać i smażyć przez chwilę. Wsypać groszek, podlać winem, posolić i dusić do miękkości.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa odwiedzi bardzo, ale to bardzo ciekawe miejsce – Centralne...
Marynowane w solance...
Śląski protoplasta burgera...
Grzyby w cieście naleśnikowym...
Gęś rozmrozić. Ze środka wyjąć podroby. Wszystko umyć. Tuszkę osuszyć i dobrze natrze ...