/ Przepisy / Kotlety pożarnicze indycze

Opis przygotowania

Pierś indyczą pokroić, rozcinając tak, by powstały jak największe kawałki (robimy tzw. motylek). Przykryć folią i rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Opanierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Usmażyć na mocno rozgrzanym oleju.

Podawać z purée z dyni oraz groszkiem z koprem włoskim.

Dynię pokroić na ósemki, usunąć pestki. Ułożyć na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na ok. 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Po upieczeniu podzielić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka. Wlać śmietankę, wycisnąć sok z cytryny. Przyprawić solą i świeżo startą gałką muszkatołową. Zmiksować na gładkie purée.

Koper włoski obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na maśle. Dodać pokrojony w plasterki czosnek, wymieszać i smażyć przez chwilę. Wsypać groszek, podlać winem, posolić i dusić do miękkości.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 316
Ewa gotuje - odc. nr 316

Tym razem Ewa odwiedzi bardzo, ale to bardzo ciekawe miejsce – Centralne...

 

Podobne przepisy

Pstrąg na sałacie

Sałatę porwać na talerz (oprócz rzymskiej). Dodać przekrojone na pół pomidorki koktaj ...

Makaron z serem i pomidorami

Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku...

Szaszłyki z łososia i ananasa

Papryczkę (bez pestek) drobno posiekać...

Wróć do listy przepisów