Główki czosnku przekroić na pół, ułożyć na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i na 30 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po upieczeniu wystudzić.
Cebulę zeszklić w garnku na maśle. Zalać wywarem. Dodać upieczony czosnek, wyciskając go z łupin. Wkruszyć ser. Zmiksować na gładki krem. Zabielić śmietanką, hartując ją wcześniej gorącą zupą. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Podawać z mocno wysmażonym boczkiem (chipsy) i pesto z jarmużu.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem gotowanie zacznie od kremu z pieczonego czosnku. Nie od dziś...
Na ruszcie opiec kawałki różnokolorowej papryki...
Sałatę umyć i poszarpać do miski...
Marchewkę pokroić na plasterki. Imbir obrać...
Znakomicie smakują z kwaśną śmietaną lub z... kiełbasą z pstrąga!