
Warzywa umyć, obrać i pokroić na kawałki. Wrzucić do garnka, dodać czosnek, zalać zimnym wywarem wieprzowym. Przykryć i zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić na kilka godzin do wystudzenia.
Po tym czasie postawić na kuchence i gotować, aż warzywa zmiękną. Przelać przez sito. Zabielić zahartowaną śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Zakwasić wodą z ogórków.
Podawać z tłuczonymi ziemniakami, udekorowanymi zrumienioną cebulką oraz natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Miasta są pięknie przystrojone,...
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i podgotować w osolonym wrzątku...
Hinduski klasyk na bazie soczewicy;-)
Bakłażana opiec na ruszcie, przykryć lub przełożyć do wędzarni. Przekroić na pół, wyd ...
Pietruszkę obrać, pokroić w plastry i przesmażyć w garnku...