/ Przepisy / Karmuszka

Opis przygotowania

Fasolę namoczyć (najlepiej przez całą noc), następnie ugotować. Kociołek wstawić do ogniska. Do środka dać gęsi smalec i pokrojony w paski boczek. Podsmażyć. Dorzucić pokrojoną w kostkę łopatkę. Po chwili dodać posiekane cebule, marchewki pokrojone w półplasterki i pokrojoną w kostkę pietruszkę. Wymieszać i smażyć przez chwilę. Dorzucić poszatkowaną kapustę. Zalać wodą (2 l). Przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim. Posolić. Przykryć i dusić przez godzinę. Po tym czasie dodać ugotowaną fasolę i przecier pomidorowy. Doprawić świeżym majerankiem i gotować jeszcze przez chwilę, ale już bez przykrycia. Zagęścić śmietaną z mąką, uprzednio hartując ją gorącą zupą. Podawać z pieczywem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 429
Ewa gotuje - odc. nr 429

Tym razem Ewa zaprezentuje regionalną zupę gulaszową z Warmii i Mazur,...

 

Podobne przepisy

Sułkowicka "krzonówka"

W niewielkiej ilości wody ugotować mięso z łopatki, żeberka wieprzowe wędzone i wędzo ...

Zalewajka na ozorkach

Ozorki umyć i oczyścić, włożyć do garnka, wlać zimną wodę, przykryć i gotować przez 20 minut.

Serowa z pulpetami

Przygotowanie zupy zacząć od zrobienia pulpetów. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na ...

Barszcz czerwony z pulpetami

Zupa po krakowsku;-)

Wróć do listy przepisów