Tym razem Ewa zaprezentuje regionalną zupę gulaszową z Warmii i Mazur, która w tamtym regionie nazywana jest karmuszką. Potrawa łączy w sobie tradycję kuchni pruskiej, a więc niemieckiej, która słynie z wieprzowiny, jak też potraw z fasoli oraz kuchni polskiej, znanej z zawiesistych zup zagęszczanych swojską śmietaną. Co ciekawe: zupa warzona będzie w żeliwnym kociołku, na żywym ogniu. W równie atrakcyjny sposób powstanie drugie danie, bowiem sztukę mięsa w warzywach autorka programu zamknie w słoikach, po czym ugotuje w dużym garnku ustawionym na starej kuchence, która zacznie „drugie życie” w przydomowym ogrodzie. Deser też zaskoczy, ponieważ galaretki z owocami i ptasim mleczkiem zastygną w dużych kieliszkach do wina. Ponadto widzowie zobaczą jak zrobić pikle z cukinii.
Zupa gulaszowa z Warmii i Mazur;-)
Sztuka mięsa nieco inaczej...
Zakręcone!
Z ptasim mleczkiem!