Cebulę, marchewkę i ziemniaki pokroić w kostkę, pora w półplasterki. Podsmażyć na patelni na maśle, zaczynając od ziemniaków i marchewki. Pod koniec dodać cebulę, pora i posiekany czosnek. Wszystko razem smażyć jeszcze przez chwilę. Przełożyć do garnka z ciepłym wywarem. Odrobiną bulionu wymyć smak z patelni. Gotować do miękkości. Pod koniec zabielić śmietaną, zahartowaną gorącą zupą. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Zmiksować i przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na talerzu udekorować świeżą bazylią. Jeśli zupa wyjdzie zbyt rzadka, co zależy od zawartości skrobi w ziemniakach, można ją zagęścić łyżką kartoflanki. Jako dodatek można zrobić chipsy z boczku.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny program Ewa rozpocznie od przygotowania kremowej zupy z ziemniaków....
Warzywa pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Dodać mięso lub kości. Zalać wodą. Wrzuc ...
Warzywa, za wyjątkiem pomidorów, pokroić na mniejsze kawałki...
Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dorzucić włoszczyznę...
Wege!