Grzyby namoczyć. Pokroić w paski, przełożyć do wywaru jarzynowego, dolać wodę, w której się moczyły, przykryć i ugotować.
Boczek pokroić w drobną kostkę. Wysmażyć na patelni. Dorzucić drobno posiekaną cebulę. W razie potrzeby dodać trochę masła. Gdy cebula zacznie się rumienić, przełożyć do ugotowanych i odcedzonych ziemniaków. Ugnieść.
Zrobić tzw. zalepkę. Maślankę przelać do robota. Dorzucić czosnek. Wsypać mąkę, przyprawić kminkiem i zmiksować. Przelać do wywaru z grzybami. Zagotować.
Do miski nałożyć kulkę ziemniaków z cebulą i boczkiem. Zalać zupą. Udekorować posiekaną natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa przygotuje specjały kuchni regionalnej. Zacznie...
Ogórkowa nieco inaczej...
Znakomicie smakują z kwaśną śmietaną lub z... kiełbasą z pstrąga!
Dodatek do potraw, składnik sałatek...
Ziemniaki i seler pokroić w kostkę, przesmażyć w garnku na maśle...