/ Przepisy / Gratin

Opis przygotowania

Formę żaroodporną (26 cm x 26 cm) wysmarować masłem. Śmietankę wymieszać z mlekiem, przecisnąć czosnek, przyprawić gałką muszkatołową. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na cieniutkie plasterki o grubości 1-2 mm (można użyć szatkownicy do ogórków). Ułożyć na dnie formy. Posolić. Wlać nieco śmietanki z mlekiem. Wszystkie czynności powtórzyć, aż do wyczerpania składników. Na samym końcu posolić.

Formę przykryć lub owinąć folią aluminiową i wstawić na 1 godzinę do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.

Po tym czasie wyjąć, odkryć i posypać startym serem. Wstawić na 15 minut do piekarnika, lecz tym razem bez przykrycia (najlepiej włączyć funkcję grillowania).

Podawać z gulaszem lub sosem grzybowym. Gratin może być też samodzielnym daniem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 253
Ewa gotuje - odc. nr 253

Wczesna jesień to doskonały czas na potrawy z warzyw, które o tej porze...

 

Podobne przepisy

Wegański bigos na włoskiej

Schroniskowy klasyk w wersji bezmięsnej;-)

Krem z pieczonych buraków

Buraki owinąć folią (każde warzywo oddzielnie) i wstawić do piekarnika...

Naleśnikowy twist z jarzyną

Mocno zakręcona zapiekanka...

Bakłażany pod parmezanem

Włoski klasyk - bakłażany zapiekane z sosem pomidorowym, mozzarellą i parmezanem.

Wróć do listy przepisów