Formę żaroodporną (26 cm x 26 cm) wysmarować masłem. Śmietankę wymieszać z mlekiem, przecisnąć czosnek, przyprawić gałką muszkatołową. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na cieniutkie plasterki o grubości 1-2 mm (można użyć szatkownicy do ogórków). Ułożyć na dnie formy. Posolić. Wlać nieco śmietanki z mlekiem. Wszystkie czynności powtórzyć, aż do wyczerpania składników. Na samym końcu posolić.
Formę przykryć lub owinąć folią aluminiową i wstawić na 1 godzinę do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.
Po tym czasie wyjąć, odkryć i posypać startym serem. Wstawić na 15 minut do piekarnika, lecz tym razem bez przykrycia (najlepiej włączyć funkcję grillowania).
Podawać z gulaszem lub sosem grzybowym. Gratin może być też samodzielnym daniem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Wczesna jesień to doskonały czas na potrawy z warzyw, które o tej porze...
Schroniskowy klasyk w wersji bezmięsnej;-)
Buraki owinąć folią (każde warzywo oddzielnie) i wstawić do piekarnika...
Mocno zakręcona zapiekanka...
Włoski klasyk - bakłażany zapiekane z sosem pomidorowym, mozzarellą i parmezanem.